Spiritualiteit – Alles wat je erover moet weten - Topconsulenten.nl

Spiritualiteit

Spiritualiteit

In dit artikel lees je alles over spiritualiteit. Wat is spiritualiteit nou eigenlijk? Is het zweverig of juist heel normaal? Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval genoeg over spiritualiteit om dat voor jezelf te beoordelen.

Wat is spiritualiteit?

Veel mensen krijgen vroeg of laat wel eens te maken met spiritualiteit. Een mensenleven kent veel raakvlakken met het spirituele. Wat is spiritualiteit eigenlijk? De meeste mensen zullen het omschrijven als iets zweverigs. In hele brede zin heeft spiritualiteit meestal iets te maken met de geest. Uiteraard afkomstig van het woord “Spiritus” uit het Latijn. Dat spiritualiteit iets ongrijpbaars is, is al lang verleden tijd.

Spiritualiteit is voor iedereen iets anders. Ieder mens mag een eigen betekenis geven aan het spirituele. Spiritueel ingesteld zijn gaat gepaard met een open geest. Een geestelijke toestand zonder vooroordelen. Daardoor sta je open voor persoonlijke ontwikkeling en het vermogen van zelfreflectie. Spiritualiteit geeft je handvatten om persoonlijke groei te bevorderen.

Spiritualiteit is er voor iedereen en ook jij kunt er je eigen invulling aan geven. Daarentegen betekent het niet dat je plots als zweverig beschouwd moet worden. Spiritualiteit is er in vele vormen en je kunt het het beste beschouwen als levensstijl evenals cultuur. Ook gebruiken veel mensen spiritualiteit als gids om meer uit het leven te halen. Jong, oud, rijk en arm binnen welke sociale klasse dan ook.


Een spirituele levensstijl

Spirituele beschouwingen hoef je niet te zien als religieus. Religie is echt iets anders. Toch hebben religie en spiritualiteit raakvlakken op het gebied van levenswijze en cultuur. Met een spirituele levensstijl volg je echter niet de regels van bijvoorbeeld de bijbel. Je laat je inspireren door spirituele wijsheden en je volgt de regels die voor jou goed voelen. Richtlijnen die passen bij de levensstijl die jij wenst te hebben. Die inspiratie komt meestal voort uit studie.

Wat levert spiritualiteit jou op?

Je hebt vast levensdoelen waarvan je nog niet precies weet hoe je die gaat behalen. Bijvoorbeeld lange termijn plannen. Echter laten mensen deze vaak alleen in de gedachte afspelen in plaats van er echt werk van te maken. Spiritualiteit is erop gericht om jou een hoop op te leveren als je vast zit in de waan van de dag. Daarmee voorkom je dat de dagelijkse sleur jouw levensgenot opslokt.

Uiteraard bestaat het leven niet alleen maar uit leuke dingen. Soms moet je hele leuke dingen laten varen om iets groters te bereiken. Hiervoor is het van belang dat je bewust bent van het grote plaatje. Bewustzijn is de rode draad door een spiritueel leven. Bewustzijn is er ook op gericht om je de moed en het doorzettingsvermogen te geven waardoor je verleidingen kan weerstaan. Het zorgt voor orde en duidelijkheid voor jezelf en de mensen om je heen. Je hebt voor jezelf een doel gesteld en dat doel ga je absoluut bereiken.

Dit doel is het bereiken van jouw definitie van ultiem levensgeluk. Genot, geluk, welzijn en liefde zijn voor de meeste mensen de thema’s van dit levensdoel. Het bereiken van deze doelen doe je helemaal op je eigen manier. De ene persoon doet dit door middel van spiritualiteit en de ander heeft daar een eigen inspiratie voor.

De invloed van spiritualiteit op jouw omgeving

Het dagelijks leven brengt een hoop schommelingen met zich mee. Het hebben van duidelijkheid en orde is daarom best lastig. Je zult het vast wel gemerkt hebben wat dit voor invloed kan hebben op jouw omgeving. Het is natuurlijk menselijk wanneer je overspoeld raakt door prikkelingen dat je nalatig wordt.

Spiritualiteit brengt structuur aan in je leven op persoonlijk vlak. Jouw sociale omgeving profiteert hier ook van. Zeker wanneer jouw vrienden en kennissen dezelfde doelen nastreven. Spiritualiteit is ook een gezamenlijke inspiratie. Het mooie is natuurlijk wanneer je dezelfde passie en levensdoelen hebt als de mensen om je heen. Spiritualiteit heeft dus wel degelijk invloed op jouw omgeving. Mensen om je heen weten wat ze van jou kunnen verwachten. Wanneer je een hoog zelfbewustzijn hebt zul je je ook minder laten leven door prikkelingen en verleidingen om je heen. Je staat voor je eigen doel en je bewandeld je eigen pad. Dit zorgt voor duidelijkheid en waardering, voor sommige zelfs een inspiratie.

Een spirituele ontwaking

Wat is eigenlijk een spirituele ontwaking? Een spirituele ontwaking of spirituele verlichting wordt in het engels ook wel een spiritual awakening of spiritual enlightenment genoemd. Wellicht heb je één van deze termen wel eens gehoord. Het is een verlichtend moment dat het begin van jouw spirituele reis definieert. Misschien is dit een bepaalde ervaring geweest die je mee hebt gemaakt. Heb je vaak dromen die je niet kan plaatsen? Dromen hebben vaak een betekenis. Het komt vaak onverwachts en het is daarom ook lastig te herkennen. Mensen met een hoog bewustzijn zullen dit sneller herkennen en op deze ontwaking reageren.

Wanneer komt een spirituele ontwaking voor?

Wanneer je een spirituele ontwaking meemaakt dan ontstaat er een enorme interesse in spiritualiteit. Allereerst ga je verbanden herkennen en vervolgens raak je bewust van de verbindingen die jij als wezen hebt met het universum. Het gebeurt echter toevallig. Daardoor ben je klaar om een grote stap te nemen in jouw persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Het is voor iedereen verschillend in welke levensfase een spirituele ontwaking voorkomt. Het is meestal te koppelen aan een voorval. Een kantelpunt waardoor je geïnspireerd raakt of houvast zoekt.

Spirituele vrijheid

Jezelf spiritueel ontwikkelen is een keuze. In de hectiek van het leven kan deze spirituele reis je bijvoorbeeld een weg banen naar een gevoel van vrijheid en geborgenheid. Spirituele vrijheid heeft te maken met bewustwording als gevolg van spirituele ontwikkeling. Denk daarbij aan het leren kennen van jezelf en het worden van wie je wilt zijn. Jouw geest wil daardoor bezig blijven. Spiritueel ontwikkelen is eindeloos en is erop gericht om je een completer persoon te maken. Omdat je zelf bepaalt wat jij definieert als vrijheid of geluk, is jouw spirituele reis ook anders. Wanneer je het spirituele pad gaat onderzoeken kom je jezelf vaak tegen. Als het je aangrijpt wordt de interesse in het spirituele tegelijkertijd steeds een groter onderdeel van je leven. Laat spiritualiteit toe in je leven, daardoor kun je ervan profiteren.

Spiritualiteit in relatie tot geluk

Geluk is voor iedereen anders. De meeste mensen denken misschien niet zo grondig na over geluk. Daarmee gunnen ze zichzelf niet het nastreven van geluk. Je bewust zijn van wat geluk voor jou betekend helpt je bijvoorbeeld bij het bereiken ervan. Daarnaast zijn er ook heel veel factoren die jouw geluk in de weg staan. Zoals dingen die je misschien onbedoeld toelaat in jouw leven. Ook zaken waar negativiteit de boventoon voert. Herken je dit?

Spiritualiteit kan jou helpen te bepalen wat geluk voor jou betekent. Wanneer je je focust op spirituele ontwikkeling zul je zien dat je inzicht krijgt in de dingen die er echt toe doen. Je leert je te richten op dingen die jou langdurig gelukkig maken. Tover eens een lach op iemands gezicht en zie hoe het je laat voelen. Wees intiem met je geliefde of maak een goede wandeling. Balans in het leven en jezelf niet uit laten putten is een begin van bewustwording. Keer eens in jezelf en denk na over wat geluk voor jou betekent en wat het voor een ander kan betekenen.

Stress en spiritualiteit

Heb je vaak last van stress? Naast dat stress een hele normale en gezonde eigenschap is kan het soms erg vervelend zijn. Sterker nog, langdurige stress kan leiden tot een depressie of burn-out. Iets wat je zeker moet voorkomen. Balans in je leven helpt je stress en hectiek te controleren. Het heft in eigen handen nemen zorgt voor structuur. Stress komt ook voor wanneer je het gevoel hebt dat iedere dag hetzelfde is. De welbekende sleur die soms alleen maar lijkt te doorbreken door een geplande vakantie die nog veel te ver weg is.

Er is in dit geval te weinig balans in de activiteiten die je stress verlichten en de activiteiten die je stress geven. Tijd dus om de boel te gaan ordenen. Exact dit is een goed voorbeeld hoe spiritualiteit jou in het dagelijks leven kan helpen. Hoe spiritualiteit jouw carrière een boost kan geven. Jezelf verdiepen in spiritualiteit geeft je inzicht in je eigen behoeften. Dat klinkt misschien wat kort door de bocht. Tijdens jouw persoonlijke spirituele ontwikkeling raak je verlicht en ga je op een andere manier denken. Training in mindfulness en meditatie zijn daar bijvoorbeeld een hulpmiddel voor.

Een slecht humeur?

Als jij een stressvol leven leidt dan heeft dat erg veel invloed op je eigen gemoedstoestand. Het heeft ook veel invloed op jouw omgeving. Stress leidt snel tot een slecht humeur. Spiritualiteit helpt je om af en toe eens te relativeren. Wanneer je een hoog bewustzijn hebt ontwikkeld door middel van spiritualiteit dan heb je het vermogen om de situatie van een afstand te bekijken. Je realiseert je sneller dat kleine dingen niet een te grote invloed mogen hebben op jouw gemoedstoestand.

Praten over spirituele ontwikkeling

Wanneer je te maken hebt gehad met een spirituele ontwaking dan opent dat een deur in je leven. Figuurlijk natuurlijk, maar het zet wel aan tot inspiratie en zingeving. Over spiritualiteit praten kan bijvoorbeeld met een Life Coach. Een Life Coach is iemand die je kan helpen bij spirituele en persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld bij het in kaart brengen van jouw levensvragen. Iedereen heeft zo zijn of haar vragen over het leven. Niet iedereen vind het antwoord op een levensvraag even belangrijk. Wanneer je veel met spiritualiteit bezig bent dan verdiep je je juist in de levensvragen. Zingeving en bewustwording zijn tenslotte een groot onderdeel van je leven. Met een Life Coach ga je kijken hoe je jezelf op persoonlijk vlak kunt verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je even in een mindere periode zit. Er zijn ook veel mensen die met hun Life Coach praten over het verder optimaliseren van bepaalde zaken die best al erg goed gaan. Een Life Coach kan ook met jou kijken naar kwellingen en hoe deze opgelost kunnen worden.

Wat zijn jouw Levensvragen?

Een goed gesprek helpt. Een Life Coach kan je vanuit een neutrale invalshoek mooie inzichten geven. Je praat met een Life Coach over geluk, welzijn, spiritualiteit, liefde maar ook over werk, ouder worden en stress. Als jij wilt praten over één van deze onderwerpen is het erg nuttig om voor jezelf goed in kaart te hebben wat een aantal van jouw levensvragen zijn. We hebben daar een hulpmiddel voor.

Kom achter jouw belangrijkste levensvraag. Gebruik ons hulpmiddel –> Klik hier.

Spiritualiteit in relatie tot liefde en romantiek

Wanneer er een connectie is tussen liefde, romantiek en spiritualiteit dan komt dat een relatie ten goede. Als koppel, gegrond in spiritualiteit, kijk je samen naar groei en verandering. Een relatie die in spirituele balans is heeft ruimte voor aanpassing en verbetering. Je kijkt op een eerlijke manier naar elkaars behoeften. Dat speelt ook een rol voor de romantiek.

Spiritualiteit hoeft je leven niet te beheersen. In tegendeel, het hoort juist in balans te zijn met jouw dagelijks leven. Wanneer je samen met jouw geliefde spiritualiteit toe laat zul je zien dat dit het groeiproces versneld. Iedere relatie is op een gegeven moment toe aan verandering. Het is van belang dat je elkaar niet tegenhoudt maar juist versterkt. Wanneer je in zekere mate bezig bent met het bereiken van spirituele vrijheid dan is dat natuurlijk prachtig als je dat kunt doen met jouw geliefde. Gezamenlijk persoonlijk groeien, daar kan spiritualiteit een handje bij helpen.

De spirituele connectie

Wanneer je niet samen bent met jouw geliefde of je bent de ware nog niet tegengekomen dan is spiritualiteit ook heel nuttig. Iedereen heeft een tweelingziel of een zielsverwant. Dit hoeft niet altijd de persoon te zijn waar je ook echt mee in een liefdesrelatie verkeert. Het kan ook een hele dierbare vriend of vriendin zijn. Ook daar kan spiritualiteit een prachtige connectie zijn. De spirituele connectie die jullie samen hebben versterkt ook het groeiproces. Je kunt ook zeker van iemand houden zonder daar een romantische relatie mee te hebben. Het is juist mooi wanneer je een ander waardeert en liefhebt vanwege de manier waarop deze persoon in het leven staat.

Spiritualiteit brengt mensen bij elkaar en zorgt ervoor dat mensen elkaar beter begrijpen. Dat is waar spiritualiteit voor is bedoeld. Dankzij spirituele ontwikkeling kijk je samen op een bewuste manier naar het leven. Of je dit al met je geliefde doet, met een dierbare of alleen. Dankzij spiritualiteit en een hoge mate aan bewustzijn leer je hoe je jouw behoeften kunt vervullen. Ook de behoeften op het gebied van liefde en romantiek.

Vragen over liefde in relatie tot spiritualiteit

Hoe ga je om met vragen over liefde en wat heeft dat met spiritualiteit te maken? Deze vraag schuilt vaak achter het gevoel. Zeker als je met vragen zit waar je echt het antwoord niet op kunt vinden. Liefde gaat helaas vaak gepaard met onzekerheden en teleurstellingen. Ook kan er soms narcisme optreden dat tussen een relatie gaat staan. Je zult je misschien afvragen wat jouw persoonlijke weg is naar een gelukkige en succesvolle relatie. Of hoe je de juiste persoon in je leven kunt aantrekken. Hoe ga je nou om met dit soort vragen? Het volgen van je hart is de sleutel tot de antwoorden. Het is voor iedereen verschillend. Jezelf ontwikkelen op het gebied van bewustzijn door middel van spiritualiteit kan je daar enorm mee helpen. Leer luisteren naar je gevoel en intuïtie en gebruik deze als kompas.

Beslissingen nemen die onderhevig zijn aan emoties zijn vaak lastig. Je durft misschien geen keuze te maken of je drijft jezelf iedere keer naar het moment van onzekerheid. Je blijft dan stil staan en belemmert jouw persoonlijke groei. Wanneer je veel met spiritualiteit bezig bent en je hebt een hoog bewustzijn dan zegt intuïtie jou veel meer.

Welke vormen van spiritualiteit zijn er eigenlijk?

Spiritualiteit is er in vele vormen. In de kern gaat spiritualiteit over wat voor een individu belangrijk is in het leven in relatie tot zingeving. De spirituele reis is voor ieder een persoonlijke reis. Mensen kiezen vaak voor een spirituele achtergrond vanwege cultuur of levenservaring. Hieronder lees je een aantal bekende vormen van spiritualiteit.

Ascetische spiritualiteit

Ascetische spiritualiteit heeft te maken met discipline. Dit verwijst naar het Griekse woord áskesis, wat discipline of training betekent. De oorsprong komt uit de context van de atletiek. Daar waar leefregels cruciaal waren voor atleten om in conditie te blijven. Dit type van spiritualiteit kan je helpen wanneer je discipline en regelmaat nodig denkt te hebben in jouw leven. Wanneer je jouw eigen spirituele reis hebt uitgezet en de regels hebt bepaald dan profiteer je ervan om je hier ook aan te houden. Het doel is om middels een intelligente regelmaat ervoor te zorgen dat randzaken jouw spirituele groei niet in de weg staan.

Mystieke spiritualiteit

Afgeleid van het Griekse woord mystikos en dit verwijst naar verbondenheid met een mysterie. De ultieme werkelijkheid is meestal niet wat het lijkt. Binnen deze spirituele stroming stel je dit mysterie in twijfel en probeer je het leven in een ander licht te zien. Zo stap je naast de waan van de dag en geef je intuïtie en bewustzijn meer autoriteit. Het is een mooie manier van leven en het is goed te combineren met jouw dagelijks bestaan.

Actief participerende spiritualiteit

Je streeft naar vervulling en verlichting in het dagelijks leven op een actieve manier. Persoonlijke en spirituele groei is voor iedereen bereikbaar. Je kijkt het liefst samen naar levensdoelen. Binnen deze spiritualiteit zet je het doel van spirituele ontwikkeling boven genot en materialisme om het grotere levensdoel te bereiken. Je bent je bewust van spirituele waardes en accepteert compassie en vrijheid van belang. Mindfulness is een mooi hulpmiddel dat aansluit bij deze vorm van spiritualiteit.

Hoogsensitiviteit, wat is dat eigenlijk?

Hoogsensitiviteit komt veel voor. Is het iets zweverigs? Absoluut niet. Een mens ontvangt enorm veel prikkels en impulsen. Deze impulsen kunnen je aardig beïnvloeden. Sommige kunnen daar net even wat beter mee omgaan dan andere. Bij mensen die hoogsensitief zijn komen prikkels harder binnen en heeft dat best intense gevolgen. Iemand die hoogsensitief is trekt zich daarom sneller terug of wordt minder goed begrepen. Hoogsensitiviteit is goed te controleren wanneer je je er bewust van bent. Mensen die sensitiever zijn hebben vaak mooie karaktereigenschappen. Over het algemeen hebben ze bijvoorbeeld in hoge mate een gevoel voor rechtvaardigheid.

Wat heeft hoogsensitiviteit met het spirituele te maken?

Impulsen en prikkels komen op een andere manier binnen. Wanneer het bewustzijn voldoende is ontwikkeld kun je intuïtie en emotie gebruiken om andere te helpen. Op deze manier staat hoogsensitiviteit in relatie tot spiritualiteit. Een open gesprek met iemand die antwoorden zoekt op levensvragen komt bij een hoogsensitief persoon anders binnen. Het dienstbare karakter en de hoge mate van intuïtie kan gebruikt worden om nieuwe inzichten te geven. Inzichten die misschien wel duidelijkheid scheppen over het vraagstuk van de ander. Voor mensen die hoogsensitief zijn is het belangrijk om er goed mee om te gaan. Wanneer iemand zich niet bewust is van de hoogsensitiviteit kan deze persoon zich soms aardig gekwetst voelen.

Astrologie en spiritualiteit

Wat hebben de sterren en planeten nou voor invloed op jouw leven? Een vraag die een astroloog bijvoorbeeld voor je kan beantwoorden. Toch is astrologie mega populair, ook onder jongeren. Veel meer mensen zijn dagelijks bezig met spiritualiteit en zingeving. Jouw horoscoop kan veel over jouw persoonlijkheid zeggen, zeker wanneer je een astroloog naar de stand van de zon, de maan en de sterren op het moment van jouw geboorte laat kijken. De connectie met spiritualiteit is er dus wel degelijk. Wanneer je veel bezig bent met zingeving en spiritualiteit dan is astrologie een goed hulpmiddel om jezelf spiritueel te ontwikkelen. Net als dat meditatie en mindfulness goede hulpmiddelen zijn om stress onder controle te houden.

Wat heeft Tarot met spirituele ontwikkeling te maken?

Tarot is een intuïtief hulpmiddel. De tarotkaarten zijn al eeuwen oud en zijn waarschijnlijk ontstaan rond de 15e eeuw in Noord-italië. De tarotkaarten bevatten wijsheden en staan open voor interpretatie. Wanneer je een tarotlegging laat doen dan gebruikt een coach de spirituele kennis en jouw situatie om een ondersteunend advies te geven.

Het is een hulpmiddel om inzichten te krijgen in jouw persoonlijke vraagstukken. Een kaartlegger gebruikt de wijsheden van de kaarten om jouw levensvragen te voorzien van inzichten en advies. Wanneer je veel met spiritualiteit bezig bent dan hebben deze inzichten voor jou een duidelijkere betekenis. De thema’s zijn meestal welzijn, liefde, relatie, geluk, stress, werk of persoonlijke ontwikkeling.

Profielfoto van Mandy 137
Aanwezig
Box: 726

Sterk heldervoelend, -wetend, -horend en -ziend, transformatief coachen, oplossingsgericht, healing op afstand, hypnotherapie, direct en duidelijk.

Profielfoto van Jente 69
Aanwezig
Box: 750

*** Ontdek je kracht, omarm het leven, en geniet van je vrijheid! Kraakheldere inzichten voor zorgeloos genieten! Sterk in invoelen op connectie ***

Profielfoto van Het Goede Pad : Petra van de Klundert 25
Aanwezig
Box: 467

Medium op hoge engelen niveau / Tera Mai Reiki Master (Alleen Text berichten en Chatten).

Profielfoto van Kamila 117
Aanwezig
Box: 811

Liefdevol vertaal ik energie, heldervoelend-wetend-ziend soms horend. Coaching, krachtige healing, transformatie, mindfullness, zielsconnecties.

Profielfoto van Raymond 141
Aanwezig
Box: 894

Open eerlijk en zuiver! Helderziend helderhorend en helder wetend en voelend, tweelingzielen, Liefde relatie werk

Profielfoto van Dinah 69
Aanwezig
Box: 508

Trancemedium, Gidscontact, twinflame Helderziende kaartlegging heldervoelend-en wetend. Zie hoe de ander naar u staat & acties, kaarsmagie, heks(wit)

Profielfoto van Astroloog Anja van Dijk 177
Aanwezig
Box: 962

25 jaar Erkend Beroeps Astroloog, Medium, Paragnost. Helderziend, Wetend, Voelend. Liefdevol en Eerlijk. Liefde, Werk, Tweelingzielen

Profielfoto van Mirjam 69
Aanwezig
Box: 389

"Wie goed doet, goed ontmoet!" Medium. Visioenen, Helderziend, wetend, voelend. Wet van aantrekking. Ik werk vanuit liefde! Jij bent waardevol.

Profielfoto van Annick 11
Aanwezig
Box: 830

Omarm de waarheid, accepteer de realiteit, herontdek je vrijheid! Heldere inzichten over jezelf en de toekomst - Expertise: invoelen op connectie

Profielfoto van Mellany 67
Aanwezig
Box: 898

Als ervaren medium met jarenlange expertise begeleid ik je met liefde en inzicht door al je vragen. Specialist in tweelingzielen | vorige levens

nl en
Support